Chleb świętojański


produkty-z-chleba-lWedług Nowego Testamentu św. Jan Chrzciciel podczas pobytu na pustyni żywił się strąkami drzewa karobowego, które później nazwano „chlebem świętojańskim” lub szarańczynem strąkowym (Ceratonia siliqua). Są one szeroko stosowane zarówno w żywieniu ludzi, jak i zwierząt. Po odpowiednim przetworzeniu uzyskuje się produkty o różnych właściwościach.

Grysik karobowy (miazga ze strąków)

Produkt powstaje w drodze pozbawiania nasion, rozdrabniania i suszenia strąków drzewa karobowego. Wielkość cząstek 1-3 cm. Dane analizy chemicznej: wilgotność 15-16%, cukry całkowite 42%, włókno surowe 5%.

Polecany dla koni, królików i gryzoni ze względu na atrakcyjny zapach oraz łagodny słodki smak. Produkt wyróżnia wysoką zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz obecność tanin (polifenoli), które mają ochronny wpływ na błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Proszek karobowy (mączka ze strąków)

Proszek karobowy jest otrzymywany w drodze obróbki termicznej i mikronizacji miazgi ze strąków drzewa karobowego. Ten proces technologiczny pozwala uzyskać charakterystyczny aromat czekolady, zmniejszyć wilgotność oraz poprawić przyswajalność produktu końcowego.

produkty-z-chleba-r2Gotowy produkt ma postać jasnobrązowego proszku i jest najbardziej popularnym produktem z chleba świętojańskiego. Jego głównym składnikiem są łatwo przyswajalne cukry, które nadają mączce słodki smak oraz łatwo ulegają fermeantacji pod wpływem naturalnie występujących w jelitach bakterii kwasu mlekowego. Proszek karobowy jest też dobrym źródłem naturalnych tanin (polifenoli). Taniny posiadają zdolność optymalizowania składu mikroflory jelit oraz skutecznej kontroli drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo mają działanie przeciwbiegunkowe i zmniejszają wydalanie wody z organizmu.

Dzięki swoim właściwościom proszek karobowy jest wykorzystywany jako wysokoenergetyczny materiał paszowy, dostarczający dużą ilość cukrów, zmniejszający ryzyko chorób przewodu pokarmowego oraz ułatwiający granulowanie pasz.

Proszek karobowy jest stosowany w produkcji karmy dla zwierząt domowych (zdrowy substytut czekolady dla psów), preparatów mlekozastępczych dla cieląt i prosiąt oraz mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt gospodarskich. Najczęściej stosuje się dodatek 1,5-3% proszku karobowego do mieszanek paszowych dla produkty-z-chleba-r3bydła, trzody chlewnej i drobiu. Dane analizy chemicznej: wilgotność 3-6%, cukry całkowite 42%, włókno surowe 6%, białko 4%.

Zarodki karobowe (mączka z zarodków nasion)

Produkt jest otrzymywany w specjalnym procesie łuskania nasion drzewa karobowego bez użycia środków chemicznych. Pozyskane bielma są dalej używane do produkcji gumy karobowej, natomiast mieszanka zarodków i łusek jest mielona i mikronizowana. Otrzymana mączka zawiera ok. 25% białka (o dobrym profilu aminokwasów), 20% włókna oraz 6% tłuszczu.

Guma karobowa (mączka z bielma nasion)

Produkt powstaje w drodze mielenia belma nasion drzewa karobowego. Głównym składnikiem gumy karobowej jest nietrawiony w przewodzie pokarmowym polisacharyd galaktomannan. Dane analizy chemicznej: wilgotność 14%, białko 12-18%, tłuszcz 2%.

Dzięki właściwościom zagęszczającym i stabilizującym guma karobowa jest wykorzystywana w produkcji wilgotnej karmy dla zwierząt domowych (psy, koty). Dodana do żelu karagenowego poprawia jego stabilność i elastyczność oraz zapobiega synerezie. Właściwości emulgujące pozwalają na większe włączenie tłuszczu do karmy granulowanej bez ujemnego efektu na trwałość. Dodatkowo produkt działa ochronnie na przewód pokarmowy zwierząt (działanie powlekające), chroniąc przed infekcjami i przeciwdziałając biegunkom, dlatego można go też stosować jako dodatek do pasz dla zwierząt gospodarskich.