Muszle OYTA


oyta-l_3Rozkruszone muszle ostryg pod nazwą handlową OYTA są wysokowartościowym dodatkiem paszowym dla ptaków. Ich podstawową cechą jest wysoka zawartość łatwo dostępnego wapnia oraz unikalna porowata struktura. Tajemnicą porowatości tych muszli, a co za tym idzie dobrej rozpuszczalności wapnia, jest ich wiek. Znajdujące się na dnie fiordu unikalne złoże powstało prawie 10 000 lat temu po ostatniej epoce lodowej. Pod wpływem temperatury, wody, fal morskich i innych czynników utworzyła się ogromna warstwa muszli ostryg o cennych właściwościach żywieniowych.

Tylko w trzech miejscach na świecie przyroda utworzyła duże złoża muszli ostryg o unikalnej porowatej i łuskowatej strukturze – w Meksyku, Indiach i Skandynawii. W Europie jedynie w kilku fiodrach na wybrzeżu Danii i Norwegii istnieją możliwości przemysłowego wydobywania i przetwarzania muszli w dodatek paszowy.

oyta2Pod względem chemicznym OYTA jest węglanem wapnia o zawartości wapnia 37-39%. W procesie produkcji muszle ostryg są suszone, wyjaławiane i rozkruszane.

Wolny od salmoneli i dioksyn końcowy produkt jest dostępny w trzech klasach towarowych: dla kur niosek (OYTA 2), dla kurcząt przed rozpoczęciem nieśności (OYTA 1) i dla małych ptaków, takich jak przepiórki, bażanty, gołębie (OYTA 0). Muszle ostryg OYTA stosuje się jako substytut kredy w mieszankach paszowych dla kur niosek, zastępując nimi do 2/3 kredy w dawce pokarmowej. Dawkowanie zmienia się wraz ze zmianą zapotrzebowania niosek na wapń. Dla intensywnie niosących kur stosuje się 3-4% OYTA2 w mieszance pełnoporcjowej. W żywieniu kurcząt brojlerów i indyków zaleca się stosowanie 1-2% muszli ostryg OYTA w mieszance pełnoporcjowej. OYTA jest też doskonałym dodatkiem mineralnym dla gęsi i strusi.

W celu uzyskania szczegółowych informacji na temat wyników stosowania muszli ostryg w żywieniu drobiu prosimy o bezpośredni kontakt z firmą Algavita.