Spirulina

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie spirulina.pngSpirulina (Arthrospira platensis) to mikroalga o niebieskozielonej barwie, mająca kształt spirali i należąca do gromady sinic (cyjanobakterii). Od wieków była ona stosowana jako składnik żywności dla ludzi. W XXI wieku Spirulina jest zaliczana do grupy wysokoskutecznych suplementów o działaniu odżywczym, profilaktycznym i leczniczym.

Biomasa ze Spiruliny należy do wysokojakościowych produktów odżywczych o działaniu prozdrowotnym. Zawiera wyskojakościowe białko, istotne dla zdrowia minerały (K, Ca, Mg, Fe, Zn, Na), witaminy (B12, E), cenne kwasy tłuszczowe (w tym GLA) oraz biologicznie aktywne kwasy fenolowe. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość barwników fotosyntetycznych (chlorofilu, fikocyjaniny i karotenoidów), które posiadają silne działanie przeciwutleniające.

Spirulina jest stosowana w produkcji dodatków paszowych, odżywek dla zwierząt domowych oraz coraz częściej jako surowiec w produkcji mieszanek pełnoporcjowych. Stwierdzono bowiem, że nawet niewielki, ekonomicznie akceptowalny dodatek biomasy Spiruliny do paszy (0,2%), bardzo pozytywnie wpływa na wydajność oraz zdrowotność zwierząt.

Biomasa ze Spiruliny jest szczególnie polecana dla ryb, psów, kotów i koni. Dodatek Spiruliny do paszy dla tych zwierząt pomaga w budowie układu mięśniowego, wzmacnia odporność, zapobiega alergiom i chorobom układu oddechowego.

Udowodniono, że efektem wzbogacenia w Spirulinę paszy dla zwierząt gospodarskich są wyższe przyrosty ciała, lepsze wskaźniki reprodukcyjne oraz poprawa jakości otrzymywanych produktów zwierzęcych.

Dane analizy chemicznej: wilgotność do 9%, białko surowe min. 60%, tłuszcz surowy 6-13%, popiół surowy do 10%, włókno surowe do 6%. Biomasa ze Spiruliny jest wytwarzana w specjalnym reaktorze biotechnologicznym. Po wysuszeniu końcowy produkt jest dostępny w bębnach 25 kg lub słoikach 1 kg (przy zamówieniach min. 100 kg).