Rozkruszone muszle ostryg pod nazwą handlową OYTA są wysokowartościowym dodatkiem paszowym dla ptaków. Ich podstawową cechą jest wysoka zawartość łatwo dostępnego wapnia oraz unikalna porowata i łuskowata struktura. Tajemnicą struktury tych muszli, a co za tym idzie dobrej rozpuszczalności wapnia, jest ich wiek. Pochodzą one ze złóż powstałych prawie 10 000 lat temu po ostatniej epoce lodowej. Pod wpływem temperatury, wody, fal morskich i innych czynników na dnie fiordów powstała ogromna warstwa muszli ostryg o cennych właściwościach żywieniowych.
Należy zaznaczyć, że jedynie w nielicznych fiordach Morza Północnego istnieją dobre warunki do przemysłowego wydobycia i przetwarzania muszli na dodatek paszowy, a zasoby eksploatowanych złóż są ograniczone.
Pod względem chemicznym OYTA jest węglanem wapnia o zawartości wapnia 37-39%. W procesie produkcji muszle ostryg są suszone, wyjaławiane i rozkruszane.
Wolny od salmoneli i dioksyn końcowy produkt jest dostępny w trzech klasach towarowych: dla kur niosek (OYTA 2), dla kurcząt przed rozpoczęciem nieśności (OYTA 1) i dla małych ptaków, takich jak przepiórki, bażanty, gołębie (OYTA 0). Muszle ostryg OYTA stosuje się jako substytut kredy w mieszankach paszowych dla kur niosek, zastępując nimi do 2/3 kredy w dawce pokarmowej. Dawkowanie zmienia się wraz ze zmianą zapotrzebowania niosek na wapń. Dla intensywnie niosących kur stosuje się 3-4% OYTA2 w mieszance pełnoporcjowej. W żywieniu kurcząt brojlerów i indyków zaleca się stosowanie 1-2% muszli ostryg OYTA w mieszance pełnoporcjowej. OYTA jest też doskonałym dodatkiem mineralnym dla gęsi i strusi.
W celu uzyskania szczegółowych informacji na temat wyników stosowania muszli ostryg w żywieniu drobiu prosimy o bezpośredni kontakt z firmą Algavita.