Chlorella

Chlorella (Chlorella vulgaris) jest słodkowodną algą jednokomórkową z rodziny Chlorellaceae. Typowy zielony kolor mikroalgi uwarunkowany jest największą w przyrodzie zawartością czystego chlorofilu – do 5%.

Biomasa z Chlorelli charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością cennego białka, obfitującego we wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest także cennym źródłem kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, witamin (A, D3, E, C, gr. B), minerałów (P, Mg, Fe, Zn) oraz karotenoidów (beta-karoten, luteina, zeaksantyna).

Chlorella jest stosowana w produkcji dodatków paszowych, odżywek dla zwierząt domowych oraz jako surowiec w produkcji mieszanek pełnoporcjowych. W wielu eksperymentach stwierdzono, że nawet niski, ekonomicznie akceptowalny dodatek biomasy Chlorella do paszy (0,2%), bardzo pozytywnie wpływa na wydajność oraz zdrowotność zwierząt (poprzez stymulowanie układu odpornościowego).

Chlorella jest szczególnie zalecana dla kurcząt, prosiąt i cieląt, ponieważ młode zwierzęta mają największe zapotrzebowanie na składniki poprawiające zdrowotność i wydajność. Zdrowy start może potencjalnie ograniczyć stosowanie leków, takich jak antybiotyki. Chlorella jest też polecana dla psów, kotów i ryb. Wyniki stosowania u ryb wskazują na poprawę trawienia, funkcjonowania skóry oraz pigmentację.

Dane analizy chemicznej: wilgotność do 9%, białko surowe min. 50%, tłuszcz surowy 5-10%, popiół surowy do 10%, włókno surowe do 5%. Produkt jest dostępny w kartonowych bębnach 25 kg lub plastikowych słoikach 1 kg (przy zamówieniach ok. 100 kg).