Ascophyllum

Do największych wodorostów morskich należą algi brunatne, które mają urozmaicony kształt, a ich długość sięga 35-45 m. Przeważnie występują one na płytkich wodach oraz wzdłuż przybrzeżnych skał. Ze względu na duży rozmiar i stosunkowo łatwy zbiór algi brunatne mają największe zastosowanie w żywieniu zwierząt. Poza tym są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym oraz do produkcji nawozów organicznych.

Algi brunatne są naturalnie zbilansowanym źródłem substancji biologicznie czynnych i składników odżywczych. Zwykle w suchej masie zawierają one ok. 20% substancji mineralnych, są dobrym źródłem sodu, potasu, żelaza, cynku i jodu oraz zawierają szereg pierwiastków śladowych. Większość minerałów występuje w postaci łatwo przyswajalnych związków organicznych. Algi brunatne zawierają też duże ilości chlorków, które ograniczają rozwój bakterii chorobotwórczych. Wśród węglowodanów największy udział stanowią cenne polisacharydy: alginiany, fukoidyna i laminaryna. Mają one stabilizujące działanie na środowisko przewodu pokarmowego poprzez stymulowanie i utrzymanie aktywności korzystnej mikroflory. Dodatkowo kwas alginowy ma zdolność wypierania niepożądanych metali ciężkich, a fukoidyna posiada silne działanie przeciwzapalne. Charakterystyczną cechą alg brunatnych jest wysoka jest zawartość beta-karotenu, tokoferolu, niacyny oraz witaminy C.

Dodatek alg brunatnych do paszy zwiększa przyswajalność składników pokarmowych, poprawia produkcyjność zwierząt i wskaźniki reprodukcyjne, podnosi odporność przeciwko chorobom oraz jakość produktów zwierzęcych.

Algi brunatne zbierane są specjalną metodą na czystych akwenach morskich, suszone termicznie, a następnie mielone. Po obróbce technologicznej produkt jest dostępny w formie mączki stosowanej w produkcji premiksów, odżywek mineralno-witaminowych oraz mieszanek paszowych dla bydła, owiec, koni, trzody chlewnej, drobiu, zwierząt futerkowych, psów, kotów oraz organizmów wodnych (ryby, krewetki). Bilansowanie najlepiej prowadzić w oparciu o fizjologiczne zapotrzebowanie danego gatunku zwierząt na główne składniki biologicznie czynne (np. jod, potas, sód, witamina C, beta-karoten).

Alga brunatna gat. Ascophyllum nodosum jest dominującym wodorostem w północnej części Atlantyku. Charakteryzuje się jajowatymi pęcherzykami. Zbiory mogą być prowadzone przez cały rok. Przeciętna zawartość niektórych składników w suchej masie: kwas alginowy – 25 %, K – 2,5%, J – 900 mg/kg, Fe – 600 mg/kg, witamina C – 600 mg/kg. Dawka zalecana w żywieniu zwierząt wynosi od 2 kg mączki na tonę mieszanki paszowej (zalecenia niemieckie) do 10 kg dla krów mlecznych i kur niosek oraz 20 kg dla świń i innych gatunków zwierząt (zalecenia skandynawskie).