Mączka karobowa

Mączka karobowa jest otrzymywana w procesie suszenia, obróbki termicznej i mikronizacji miazgi ze strąków drzewa karobowego. W rezultacie ściśle kontrolowanego procesu technologicznego powstaje produkt końcowy o charakterystycznym aromacie czekolady, wysokiej wartości odżywczej oraz łatwo mieszalny z innymi składnikami pasz (także o innej wielkości cząstek).

produkty-z-chleba-r2Mączka karobowa ma postać jasnobrązowego proszku i jest najbardziej popularnym produktem z chleba świętojańskiego. Jej głównym składnikiem są łatwo przyswajalne cukry, które nadają mączce słodki smak oraz łatwo ulegają fermeantacji pod wpływem naturalnie występujących w jelitach bakterii kwasu mlekowego.

Mączka karobowa jest też dobrym źródłem naturalnych tanin (polifenoli), które posiadają zdolność optymalizowania składu mikroflory jelit oraz skutecznej kontroli drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo związki te mają działanie przeciwbiegunkowe i zmniejszają wydalanie wody z organizmu.

Dzięki swoim właściwościom mączka karobowa jest wykorzystywana jako wysokoenergetyczny materiał paszowy, dostarczający dużą ilość cukrów, zmniejszający ryzyko chorób przewodu pokarmowego oraz ułatwiający granulowanie pasz. Dodatkowo, mączka karobowa poprawia walory smakowe mieszanek zawierających sole mineralne i inne dodatki mające negatywny wpływ na pobranie paszy.

Mączka karobowa jest stosowana w produkcji preparatów mlekozastępczych dla cieląt i prosiąt,  premiksów mineralno-witaminowych i mieszanek pełnoporcjowych dla wszystkich zwierząt gospodarskich oraz karmy dla psów i kotów.

Najczęściej stosuje się dodatek 1,5-3% mączki karobowej do paszy dla bydła, trzody chlewnej i drobiu. W przypadku owiec i koni zaleca się dodatek mączki w ilości 3-6%.

Udowodniono, że stosowanie tego produktu zwiększa przyrosty masy ciała zwierząt gospodarskich, poprawia wykorzystanie paszy, ogranicza występowanie chorób przewodu pokarmowego, szczególnie w okresie zmiany paszy czy odsadzania.

Dla kotów i psów mączka karobowa jest często stosowana ze względu na niską zawartość włókna, cenne właściwości technologiczne (odporność na wysoką temperaturę, ułatwienie mieszania i granulowania), zdolności kontroli infekcji jelitowych, a także walory smakowe (zdrowy substytut czekolady). Zalecane dawkowanie do karmy dla zwierząt domowych wynosi 2-3%.

Dane analizy chemicznej: wilgotność 3-6%, cukry całkowite 42-44%, włókno surowe ok. 6%, białko 4-6%. Mączka karobowa zawiera w swoim składzie również minerały (potas, wapń, sód, fosfor, magnez, cynk, żelazo) oraz szereg witamin.

Stosowanie mączki karobowej w żywieniu zwierząt ma długą tradycję w krajach Europy Południowej. Firma Algavita, dzięki swojej współpracy z włoskimi plantatorami drzewa karobowego, daje możliwość docenienia zalet tego unikalnego produktu również polskim hodowcom. Oferujemy produkty pochodzące zarówno z plantacji konwencjonalnych, jak i ekologicznych.