Według Nowego Testamentu św. Jan Chrzciciel podczas pobytu na pustyni żywił się strąkami drzewa karobowego, które później nazwano „chlebem świętojańskim” lub szarańczynem strąkowym (Ceratonia siliqua). Są one szeroko stosowane zarówno w żywieniu ludzi, jak i zwierząt. Po odpowiednim przetworzeniu uzyskuje się produkty o różnych właściwościach.
W żywieniu zwierząt od dawna jest stosowany grysik karobowy. Produkt powstaje w drodze pozbawiania nasion, rozdrabniania i suszenia strąków drzewa karobowego. Wielkość cząstek oferowanej przez firmę Algavita miązgi ze strąków wynosi 1-3 cm. Dane analizy chemicznej: wilgotność 15-16%, cukry całkowite 42%, włókno surowe 5%. Produkt test szczególnie polecany dla koni, królików i gryzoni ze względu na atrakcyjny zapach oraz łagodny słodki smak. Dodatkowo wyróżnia go wysoka zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz obecność tanin (polifenoli), które mają ochronny wpływ na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
W procesie mikronizacji miazgi ze strąków drzewa karobowego uzyskujemy mączkę karobową, która ma postać jasnobrązowego proszku i jest najbardziej popularnym produktem z chleba świętojańskiego. W rezultacie ściśle kontrolowanego procesu technologicznego powstaje produkt końcowy o charakterystycznym aromacie czekolady, wysokiej wartości odżywczej oraz łatwo mieszalny z innymi składnikami pasz (także o innej wielkości cząstek).
Głównym składnikiem mączki karobowej są łatwo przyswajalne cukry, które nadają produktowi słodki smak i łatwo ulegają fermeantacji pod wpływem naturalnie występujących w jelitach bakterii kwasu mlekowego. Mączka karobowa jest też dobrym źródłem naturalnych tanin (polifenoli), które posiadają zdolność optymalizowania składu mikroflory jelit oraz skutecznej kontroli drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo związki te mają działanie przeciwbiegunkowe i zmniejszają wydalanie wody z organizmu.
Dzięki swoim właściwościom mączka karobowa jest wykorzystywana jako wysokoenergetyczny materiał paszowy, dostarczający dużą ilość cukrów, zmniejszający ryzyko chorób przewodu pokarmowego oraz ułatwiający granulowanie pasz. Dodatkowo, mączka karobowa poprawia walory smakowe mieszanek zawierających sole mineralne i inne dodatki mające negatywny wpływ na pobranie paszy.
Mączka karobowa jest stosowana w produkcji preparatów mlekozastępczych dla cieląt i prosiąt, premiksów mineralno-witaminowych i mieszanek pełnoporcjowych dla wszystkich zwierząt gospodarskich oraz karmy dla psów i kotów.
Najczęściej stosuje się dodatek 1,5-3% mączki karobowej do paszy dla bydła, trzody chlewnej i drobiu. W przypadku owiec i koni zaleca się dodatek mączki w ilości 3-6%.
Udowodniono, że stosowanie tego produktu zwiększa przyrosty masy ciała zwierząt gospodarskich, poprawia wykorzystanie paszy, ogranicza występowanie chorób przewodu pokarmowego, szczególnie w okresie zmiany paszy czy odsadzania.
Dla kotów i psów mączka karobowa jest często stosowana ze względu na niską zawartość włókna, cenne właściwości technologiczne (odporność na wysoką temperaturę, ułatwienie mieszania i granulowania), zdolności kontroli infekcji jelitowych, a także walory smakowe (zdrowy substytut czekolady). Zalecane dawkowanie do karmy dla zwierząt domowych wynosi 2-3%.
Dane analizy chemicznej: wilgotność 3-6%, cukry całkowite 42-44%, włókno surowe ok. 6%, białko 4-6%. Mączka karobowa zawiera w swoim składzie również minerały (potas, wapń, sód, fosfor, magnez, cynk, żelazo) oraz szereg witamin.
Stosowanie mączki karobowej w żywieniu zwierząt ma długą tradycję w krajach Europy Południowej. Firma Algavita, dzięki swojej współpracy z włoskimi plantatorami drzewa karobowego, daje możliwość docenienia zalet tego unikalnego produktu również polskim hodowcom. Oferujemy produkty pochodzące zarówno z plantacji konwencjonalnych, jak i ekologicznych.