- Czynniki wpływające na jakość skorupy jaja – Międzynarodowe Wiadomości Drobiarskie, 1/1996
- Jakość skorupy jaj – problem dietetyki weterynaryjnej – M.Fiuk, Magazyn Drobiarstwo, 5-6/1997
- Wytrzymałość skorupy jaja: przyczyny stłuczek (ang.) – Eggshell Strength: The Causes of Egg Breakage, Zootecnica International, January 1990
- Sterowanie podażą wapnia – wymóg nowoczesnego żywienia kur niosek – E.Giejbowicz, Ogólnopolski Informator Drobiarski, 12/2002
- Wapń w żywieniu kur (rozdział) – M.L.Scott, M.C.Nesheim, R.J.Young, Żywienie kur (tłumaczenie), PWRiL, Warszawa, 1978
- Muszle ostryg OYTA – doskonałe źródło wapnia dla drobiu typu mięsnego – Ogólnopolski Informator Drobiarski, 3/2003